
Czary ryż
W dobie globalizacji wiele nawyków żywieniowych przejmujemy od mieszkańców innych kontynentów. Dzięki sklepom internetowym mamy dostęp do egzotycznych produktów, które jeszcze 10 lat temu były niedostępne. Jednym z nowo odkrytych skarbów jest czarny ryż. W Chinach uprawiany od setek lat, początkowo tylko dla cesarzy, w Europie święci tryumfy od kilku lat. Czarny ryż ma delikatny orzechowy smak, 100 g suchego produktu zawiera 378 kcal. Ostatnie badania dowodzą, że zawiera więcej antocyjanów niż jagody i borówki amerykańskie. Antocyjany mają właściwości przeciwzapalne i wzmacniające. Wspomagają mocne naczynia krwionośne, oczyszczają krew ze złego cholesterolu, zapobiegają otyłości, łagodzą objawy Alzheimera oraz są uznane za związki przeciwnowotworowe. Czarny ryż zawiera dodatkowo dużo żelaza, jest zalecany osobom z anemią. Jest też źródłem witamin E i z grupy B, magnezu, cynku i wapnia. Jedzenie czarnego ryżu łagodzi objawy u alergików i astmatyków. Może być spożywany w formie ugotowanej, ale także jako otręby lub mąka.
Podobne artykuły
Suplementacja witaminy D – ile jej potrzebujemy?
Suplementacja witaminy D – ile jej potrzebujemy? Wprowadzenie Witamina D, zwana potocznie "witaminą słoneczną", odgrywa kluczową rolę w wielu procesach...
Probiotyki w diecie – dlaczego są kluczowe dla zdrowia jelit?
Dlaczego probiotyki są kluczowe dla zdrowia jelit? 1. Rola probiotyków w utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej Probiotyki to korzystne mikroorganizmy, które...
Czy warto stosować adaptogeny? Działanie i zastosowanie.
Czy warto stosować adaptogeny? Adaptogeny to grupa roślinnych substancji, które od wieków są wykorzystywane w celu zwiększenia odporności organizmu na...
Suplementy na poprawę koncentracji i pamięci – co wybrać?
Suplementy na poprawę koncentracji i pamięci – co wybrać? W dzisiejszym świecie, pełnym informacji i bodźców, wiele osób boryka się...
Kolagen w diecie – dlaczego jest ważny i jak go suplementować?
Dlaczego kolagen jest ważny dla naszego organizmu? Kolagen jest jednym z najważniejszych białek w naszym organizmie, stanowiącym około 30% całkowitej...
Jakie suplementy diety warto stosować na wzmocnienie odporności zimą?
Jakie suplementy diety warto stosować na wzmocnienie odporności zimą? Zdrowa dieta jako podstawa Zanim sięgniemy po suplementy, warto zwrócić uwagę...